Moje pierwsze croissanty, chociaż nie do końca wyszły jak powinny, postanowiłam je zamieścić. Sama nie wieżę, że je zrobiłam, a do ich zrobienia skłoniło mnie to, iż oglądając w TV "Brytyjski Turniej Wypieków" w jednym z odcinków robili właśnie croissanty. Wtedy sobie przypomniałam jak je zajadałam, gdy dobrych parę lat temu, pracowałam w piekarni, gdzie szefem był francuz. Jakie one były pyszne, już później takich nie jadłam. Moje też takie nie były, ale trochę mi je przypominały.
Chociaż wydają się trudne do zrobienia w rzeczywistości tak nie jest, potrzeba jedynie trochę czasu na doglądanie ciasta i trochę wprawy w robieniu ciast drożdżowych ( ja niestety jej nie mam i może dlatego nie wyszły takie jakie powinny wyjść ). Przepis na ciasto wzięłam z bloga "Kotlet Tv " a masę migdałową "Moje Wypieki "
Chociaż wydają się trudne do zrobienia w rzeczywistości tak nie jest, potrzeba jedynie trochę czasu na doglądanie ciasta i trochę wprawy w robieniu ciast drożdżowych ( ja niestety jej nie mam i może dlatego nie wyszły takie jakie powinny wyjść ). Przepis na ciasto wzięłam z bloga "Kotlet Tv " a masę migdałową "Moje Wypieki "
Składniki na 8 rogalików :
- 210 g mąki
- 90 ml wody
- 8 g świeżych drożdży
- 15 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- 130 g masła
- jajko do posmarowania
Składniki na masę :
- 1,5 szklanki zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- aromat migdałowy
- płatki migdałów do posypania
Drożdże rozpuścić w wodzie razem z cukrem. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać rozrobione drożdże, sól i roztopione, ostudzone masło. Wymieszać, wyjąć na blat i wyrobić.
Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
Po godzinie odkryć ciasto, uderzyć pięścią, żeby odgazowało i ponownie odstawić przykryte na 1 godzinę.
W tym czasie wyjąć z lodówki masło ( 130 g ), umieścić w misce i utrzeć na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto wyjąć i rozwałkować na prostokąt. Powinno być 3 razy dłuższe niż szersze.
Na 1/3 część ciasta położyć połowę utartego masła tak, żeby zostawić brzegi do sklejenia i żeby masło nie wyleciało. Ciasto zwinąć w kopertę. Obrócić ciasto o 90 stopni i znów rozwałkować i zwinąć w kopertę tym razem bez masła.
Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po godzinie znów powtórzyć czynność z masłem i bez masła. Po czym znów włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto jest już gotowe do zrobienia, ale może poleżeć w lodówce 3 dni.
Gotowe ciasto rozwałkować na kształt koła, podzielić na 8 części. Każdą część posmarować masą migdałową zrolować rogaliki.
Wyłożyć na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie posypać płatkami migdałów i posmarować rozkłóconym jajkiem.
Wstawić na nagrzanego piekarnika o temperaturze 200ºC i piec 20-25 minut do zrumienienia się rogalików.
Przyrządzenie masy :
Wszystkie składniki na masę zmiksować ( oprócz płatków migdałów ).
Jeżeli jeszcze kiedyś zdecyduję się je zrobić, zamieszczę więcej zdjęć z samego przygotowania :)
Wszystkie składniki na masę zmiksować ( oprócz płatków migdałów ).
Jeżeli jeszcze kiedyś zdecyduję się je zrobić, zamieszczę więcej zdjęć z samego przygotowania :)
Zachęcam do ich zrobienia, jeśli wyjdą satysfakcja będzie ogromna.
Życzę udanych wypieków :)
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńhej co ty tu za glupoty piszesz ze ci nie wyszly wygladaja przepysznie.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpyszne rogaliki :) zjadłabym takiego na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńja też nie rozumiem co w nich nie wyszło, nie smakowały? Bo wyglądają nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńSmakowały bardzo, ale struktura ciasta nie była taka jak powinna, czyli powinny się rozwarstwiać, moje były bardziej zbite. Ale jak na pierwszy raz nie jest źle?:)
OdpowiedzUsuń