Wcześniej robiłam podobne tylko czekoladowe. Dziś nie dodałam do nich kakao, a ciemną czekoladę zastąpiłam czekoladą białą. Wyszły przepyszne. Skórka chrupiąca a środek mięciutki i delikatny. Na babeczkach delikatna masa z serka mascarpone i śmietany. Ozdobione już nieco pod Wielkanoc.
Składniki na ciasto :
- 140g masła
- 60g poszatkowanej białej czekolady
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
-1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
- 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% ( ja dałam 30 % )
Składniki na krem :
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
Przyrządzenie ciasta na babeczki :
Do rondelka włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia i wymieszać. Masę odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać. Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut w temperaturze 180ºC .
Przyrządzenie masy :
Serek mascarpone delikatnie zmiksować, dodać śmietanę i chwilkę miksować. Nakładać na ostygnięte babeczki.
Babeczki ozdobić wedle uznania.
Smacznego !
ale śliczne ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają kusząco!
OdpowiedzUsuń