Kto uwielbia skrzydełka z KFS to na pewno przepis dla niego. Muszę przyznać, że robiłam je po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni. Smakują jak te z KFS, z tą różnicą, że wiesz co jesz. Mamy pewność o świeżości mięsa jak i możemy użyć swoich ulubionych przypraw. Mogą być mniej lub bardziej pikantne w zależności co lubimy. Gorąco polecam.
Składniki :
- 1 kg skrzydełek
- przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka (ostra), czosnek granulowany
Składniki na panierkę (ciasto naleśnikowe) :
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 3-4 łyżki mąki plus do obtaczania
- przyprawy
- odrobina oleju
Dodatkowo :
- olej do smażenia
Przygotowanie mięsa :
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, obtoczyć w przyprawach i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotowanie panierki :
Rozkłócone jajko wymieszać z mlekiem, mąką, olejem i przyprawami.
Przygotowanie całości :
Schłodzone skrzydełka zamoczyć w cieście naleśnikowym, następnie w samej mące wymieszanej z przyprawami (przyprawy wsypuję na oko). Smażyć na rozgrzanym oleju w głębokim garnku, tak aby były całe zanurzone w oleju. Smażyć na złoty kolor, czasami obracając. Usmażone wyłożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i wstawić do piekarnika do temperatury 150ºC. Piec około 15 minut, żeby mięsko doszło do siebie i ładnie się odrywało od kości. Podawać z ulubioną surówką i dipami.
Smacznego :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz