Ryba w sosie greckim na pewno musi się znaleźć u mnie na stole wigilijnym przepadamy za nią wszyscy. Choć bardzo często robię ją w ciągu roku nie miałam jeszcze okazji jej umieścić na blogu. Na pewno wszystkim dobrze znana ale być może mój sposób jej robienia przypadnie komuś do gustu. Polecam.
Składniki :
- 1 kg filetu z ryby (u mnie dorsz)
- mąka na panierkę
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Składniki na sos :
- 4 marchewki
- 1-2 pietruszki korzeń
- pół selera
- 3-4 cebule
- słoiczek koncentratu
- sól, pieprz, paprykę czerwoną w proszku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
Przyrządzenie ryby :
Odmrożone filety opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przyrządzenie sosu :
Warzywa obrać, opłukać. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka lub w kostkę. Cebulę zeszklić na patelni w tłuszczu po rybie. Dodać starkowane warzywa, podsmażyć chwilę i podlać wodą do przykrycia warzyw. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i przyprawić solą, pieprzem oraz papryką. Dusić do miękkości pod koniec dodać przecier pomidorowy i chwile pogotować.
Gotowy sos przełożyć na zmianę z ryba, na półmisku. Na górze powinien znajdować się sos.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz