Najprostszy i najszybszy tort, a za razem bardzo smaczny. Delikatny biszkopt, jeszcze bardziej delikatny krem, przełamany świeżością owoców, po prostu przepyszny. Gorąco polecam:)
Składniki na biszkopt :
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
Składniki na krem śmietankowy :
- 250 g serka mascarpone
- 600 ml śmietany kremówki
- 2 śmietanfixy
- 50 g cukru pudru
Dodatkowo :
- ulubione owoce (u mnie morele z puszki)
- płatki migdałów do posypania brzegów
Przyrządzenie biszkoptu :
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka, dokładnie połączyć. Partiami dodawać przesianą mąkę miksując mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do okrągłej blaszki na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170º C przez około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości kolan upuścić na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.
Przyrządzenie kremu :
W misce umieścić serek, zmiksować. Dodać śmietanę wszystko razem ubić pod koniec dodając śmietanfixy oraz cukier puder.
Wystudzony biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. Dolny blat biszkoptu posmarować cienko krem, na kremie poukładać odsączone, pokrojone owoce, przykryć kremem. Przełożyć pozostałe blaty przekładając kremem. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem, wyrównać, udekorować wedle uznania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz