Tak przyrządzoną pierś często serwuję, ponieważ dzieci za nią przepadają. Chociaż jest bardzo kaloryczna, bo zawiera ser i majonez, to ja za nią też przepadam. Można ja podać do obiadu z ziemniakami i surówką, bądź z samą sałatą. Polecam.
Składniki :
- 1 duża pierś z kurczaka
- 3-4 cebule
- 6-8 plasterków żółtego sera
- mały słoiczek majonezu
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
- olej do smażenia
Przyrządzenie :
Mięso umyć, osuszyć, poprzecinać wzdłuż na duże płaty, porozbijać tłuczkiem. Na dnie naczynia ułożyć mięso, posolić, popieprzyć, oprószyć papryką. Na patelni rozgrzać olej, cebulę obrać, pokroić w talarki i zeszklić na patelni, przyprawić solą i pieprzem. Zeszkloną cebulę równomiernie rozłożyć na mięsie, na cebulę ułożyć ser, na ser łyżką po całości rozłożyć majonez, tak, żeby pokrył cały ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 30-35 minut do zrumienienia się góry.
Smacznego:)
Przepyszna propozycja!
OdpowiedzUsuń