Chociaż śledzie po kaszubsku bardzo nam smakowały to jednak nie ma to jak te w zalewie. Podaje je samodzielnie lub z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach.
Składniki :
- 500 g solonych filetów śledziowych
- 3-4 cebule
Składniki na zalewę :
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- parę ziaren ziela angielskiego
- parę liści laurowych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju do skropienia
Przyrządzenie :
Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na 30 min. Wszystkie składniki zalewy wymieszać w garnku i zagotować, zdjąć z ognia, dołożyć cebulę pokrojoną w piórka i odstawić zalewę do wystygnięcia. Śledzie wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z zalewą, na góre polać olejem i odstawić do lodówki na parę godzin.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz