Ostatnio robiąc placuszki z serkiem mascarpone zainspirowało mnie te ciasto. Pomyślałam , że fajne by było na babeczki, trochę pomodyfikowałąm i wyszły bardzo śmietankowe, delikatne, w środku mięciutkie i mokre babeczki. Na babeczka masa z serka waniliowego quark i kremówki. Dzieciom bardzo smakowały.
Składniki na ciasto :
- 125 g serka mascarpone
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 2 duże jajka
- 125 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki ulubionego aromatu u mnie śmietankowy (niekoniecznie)
Składniki na masę :
- 200 g serka quark (u mnie waniliowy)
- 200 ml śmietany kremówki
- 50 g cukru pudru (kto woli słodsze można dodać więcej)
- łyżeczka soku z cytryny
Przyrządzenie ciasta :
W osobnej misce przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka zmiksować na puszystą masę, dodać serek dobrze zmiksować. Dodawać po kolei cukier, mleko, roztopione, ostudzone masło i aromat. Masę połączyć z mąką z proszkiem mikserem na najniższych obrotach. Formę do mufinek wyłożyć papilotami, foremki wypełnić ciastem prawie do połowy. Piec w temperaturze 180ºC przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Przyrządzenie masy :
Śmietanę ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie serek na koniec sok z cytryny, dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Schłodzić w lodówce około 1 godziny. Nakładać szprycą na wystudzone babeczki .
Smacznego :)
mmmmmm....mniaaam!
OdpowiedzUsuńCzęstujemy się i znikamy ;);)
Pozdrawiamy!!!
Tapenda
Również poproszę jedną... albo lepiej od razu wezmę dwie ;-)
OdpowiedzUsuń