Niedzielny obiad, taki z mojego rodzinnego domu. Pochodzę ze Śląska i często u nas na niedzielny obiad był serwowany typowo śląski obiad czyli : kluski śląskie, rolada wołowa i modro kapusta. Dla odmiany mama niekiedy zamiast rolady z sosem robiła kotlety schabowe z tłuszczykiem. Oblane nim kluski smakowały równie dobrze co z sosem z rolad i do tego buraczki, pycha. Ja osobiście rzadko robię śląski obiad, jakoś moim mieszkańcom nie przypadł do gustu, może dla tego, że już nie są ze śląska i ja już tak często nie podawałam go ? Ale kluski śląskie często robię, sama uwielbiam je, a najlepiej takie gumiaste pycha.
Składniki na kluski śląskie :
- ziemniaki ( tyle ile zwykle robimy na obiad )
- mąka ziemniaczana
- jajko
- sól
- ewentualnie kurkuma
Składniki na kotlety schabowe :
- plastry schabu
- mąka pszenna
- 1-2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz, mielona papryka czerwona
- olej do smażenia
Składniki na surówkę :
- 3- 4 buraki czerwone
- 1 cebula
- olej
- ocet
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie klusek śląskich :
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, potłuc tłuczkiem, ostudzić. Ostudzone ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, wyrobić. Podzielić na 4 część, wybrać 1 część i w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, kurkumę opcjonalnie ( kurkuma da kluską ładnego żółtego koloru, u mnie bez ) wyrabiać ciasto, w razie potrzeby dosypywać mąkę. Formować małe kulki, palcem wyrobić dziurki. Wrzucić do osolonego wrzątku, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy wypłyną na wierzch odkryć, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze z 2-3 minuty.
Przygotowanie kotletów :
Mięso opłukać, osuszyć, rozbić na cienkie kotlety. Panierować w mące, dobrze przycisnąć rękoma mąkę do mięsa, nadmiar strzepnąć. Obtoczyć w jajku, na koniec w bułce tartej, również dobrze przycisnąć. Smażyć na gorącym tłuszczu, z jednej i drugiej strony na zółaty kolor.
Przygotowanie surówki :
Buraczki opłukać, ugotować w wodzie do miękkości, ostudzić. Obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać pokroić w cienkie piórka lub w drobną kosteczkę, dołożyć do buraczków.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Skropić octem i polać olejem. Wymieszać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz