Udało mi się zdobyć bardzo smaczne, soczyste i bardzo słodziutkie pomarańcze. Od razu pomyślałam, że będą pasować do tarty z kremem i się nie myliłam, wyszła bardzo apetyczna tarta. Budyniowy krem i te pomarańcze pycha. Polecam.
Składniki na ciasto :
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła zimnego
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
Składniki na masę :
- 1 opakowanie gotowej masy budyniowej
- 400 ml mleka
Dodatkowo :
- 4-5 pomarańczy
Przyrządzenie ciasta :
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać składniki suche, jajko i zimne, pokrojone na kawałki masło. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
W między czasie formę do tart wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Blat posypać mąką i rozwałkować ciasto tak, żeby nam pokryło dno i boki formy. Ciasto nanieść na wałek i przenieść do formy. Dobrze docisnąć dno i boki ciastem.
Piec w nagrzanym piekarniku do stopni 180°C przez około 25-30 minut. Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić.
Przyrządzenie masy :
Gotową masę przyrządzić według opisu na opakowaniu.
Masę wyłożyć na ostudzone ciasto.
Pomarańcze obrać, pokroić na plastry, ułożyć wedle uznania na masie.
Smacznego :)
Wygląda pięknie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńLadnie wyglada--naprawde!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
Cóż za tarta! Budyń i pomarańcze, mniam :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że dopiero teraz, ale odpowiedziałam na nominację do Liebster Blog :)
Dziękuję za miły komentarz i za udział w nominacjach. Pozdrawiam.
Usuń