Łososia lubię w każdej postaci, ale w całości jeszcze nigdy nie robiłam. Dodałam cytrynę, czosnek ulubione zioła i wyszedł przepyszny, aromatyczny łosoś. Najlepiej smakował na drugi dzień, ponieważ go trochę zostało, zrobiłam kotleciki rybne, pycha.
Składniki :
- 1 cały łosoś świeży lub mrożony ( u mnie mrożony )
- 1 cytryna
- garść bazylii
- garść zielonej pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przyrządzenie :
Rybę opłukać, osuszyć, jak jest konieczne, wypatroszyć. Natrzeć oliwą, solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Cytrynę sparzyć, pokroić w plastry i powkładać do środka i na rybę. Czosnek nie obierać, przeciąć na pól i tak samo powkładać do środka i na rybę. Bazylię i pietruszkę również powciskać do środka i na zewnątrz. Tak naszykowaną rybę zwinąć w folię aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 40 minut. Łososia podawać nieco już ostygniętego, najlepiej smakuje na drugi dzień na zimno.
Podawać z ulubioną sałatą.
Smacznego :)
pycha!
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona ryba! ; )
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam w całości, raczej idę na łatwiznę kupując filety, więc podziwiam.
Pozdrawiam
Właśnie dziś robiłam przywiozłam go z Mielna wyszedł pyszny ale niestety nie miałam przypraw bo tylko wegete ale super wyszedł ja robiłam bez folii
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŁosoś to moja ulubiona ryba a niedawno poznałam go w nowej odsłonie. Przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/gulasz-z-lososiem-fasola-i-pomidorami/ bo jak dotąd rybkę zawsze tylko piekłam lub smażyłam i podawałam z ziemniakami lub frytkami. Okazuje się jednak, że połączenie z warzywami jest nie tylko sycące ale i bardzo smaczne. W dodatku to bardzo fajna propozycja na lekki obiad. Polecam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZrobiłem prawie według przepisu. Utartemu w mozdzierzu sol,pieprz,czosnek,pietruszkę,bazylie,zabek czosnku i dałem masła trochę. Taka pasta wysmarowałem go wewnątrz i na zewnątrz. Wczesniej tez cały byl natartu solą i pieprzem, posmarowany oliwa.
OdpowiedzUsuńCytryna i czosnek do środka z naukami pietruchy (3 sztuki srednie) i do piekarnika w folii na 40min. Chciałem go juz jesc nim się tam uciekł kiedy zapachy się wydostawały.
Po zrobieniu, szkoda ze fotki nie.moge Wam.dodac.
Pomaranczowy,soczysty i zajebiscie pyszny.