Pyszne, szybkie danie. Idealne na zdrową kolację. Ostatnio próbuję trochę zrzucić zbędnych kilogramów i wyszukuję jakiś dobrych, małokalorycznych przepisów. Ten przepis zaczerpnęłam stąd . Rybka bardzo smakowała nie tylko mi ale i mojemu najmłodszemu, do tego te pomidorki uwielbiam.
Składniki na 1 porcję :
- 150 g filetu z łososia
- 3-4 łyżki czerwonego pesto
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- parę pomidorów koktajlowych
- parę kropli cytryny
- szczypta cukru pudru
Składniki na własne czerwone pesto :
- 3-4 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami
- 2 łyżki orzechów pinii
- 2 łyżki tartego sera typu parmezan
- sól, pieprz
Przyrządzenie :
Rybę opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do pieczenia. Składniki na pesto zmiksować blenderem, odmierzyć 3-4 łyżki i połączyć z jogurtem. Pesto ułożyć na łososia, posypać połową pokrojonego szczypiorku. Pomidorki przekroić na pół, oprószyć solą pieprzem i odrobiną cukru pudru i poukładać obok łososia. Wszystko skropić cytryną. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i piec przez około 15-20 minut. Po wyjęciu posypać pozostałym szczypiorkiem.
Smacznego :)
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa także bardzo lubię zapiekaną rybę i w sumie dość często ją u mnie w domu przygotowuję. Jakiś czas temu jadłam bardzo smaczną zupę z https://mowisalmon.pl/przepisy/zupa-piwna-z-serem-cheddar-i-cygaretkami-z-ciasta-filo/ i muszę przyznać, że jak dla mnie jest ona przepyszna.
OdpowiedzUsuń