Gdy natknęłam się na ten przepis wydawał mi się co najmniej dziwny, po przeczytaniu go do końca wiedziałam już, że muszę go wypróbować, nawet z samej ciekawości. Drożdżówka nocna dlatego,że wszystkie składniki oprócz mąki umieszcza się w jednej misce i pozostawia na całą noc. Ciasto bardzo proste, mało pracochłonne i bardzo smaczne. Pulchniutkie, mięciutki, delikatne chyba najbardziej delikatna drożdżówka z tych co już do tej pory piekłam. Przepis pochodzi z tej strony. Polecam.
Składniki na 1 dzień :
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 cale jajka
- szczypta soli
- 50 g drożdży świeżych
Składniki na 2 dzień :
- 1/2 kg mąki
Przyrządzenie :
Wszystkie składniki na dzień pierwszy umieścić w misce i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej (nie mieszać ani nie ugniatać!!).
Na drugi dzień wsypać przesianą mąkę, wyrobić drewniana łyżką i przelać do wysmarowanej masłem i posypana mąką formy, u mnie keksówka. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 1/2 godziny. Podrośnięte wstawić do zimnego piekarnika i piec w 170ºC przez około 1 godziny.
Smacznego:)
nocna nie nocna pięknie wygląda:)) i taka prosta. Takie lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńMyślę ,że kiedyś ją wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za inspirację. Będę jutro robiła, albo pojutrze, jestem bardzo ciekawa tej drożdżówki
OdpowiedzUsuńwww.basinepichcenie.blox.pl