Tarta z biszkoptu, masa z serka mascarpone i kremówki, soczyste porzeczki, posypane pokruszoną bezą. Nieziemska słodycz przełamana kwasowością porzeczek i ta beza czego chcieć więcej...
Polecam.
Polecam.
- 3 jajka
- 140 g cukru
- 100 g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na masę :
- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietany kremówki
- 2 opakowania śmietany w proszku
Składniki na bezę :
- 2 białka
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki sok z cytryny lub octu
- szczypta soli
Dodatkowo :
- 300 g czerwonej porzeczki
Przyrządzenie ciasta :
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z połową cukru i szczyptą soli.
W osobnym naczyniu żółtka ubić z resztą cukru na puszystą masę, a następnie dodać proszek do pieczenia. Połączyć obie masy delikatnie mieszając łyżką (nie mikserem). Do całości przesiać mąkę i ponownie za pomocą łyżki utrzeć całość na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy na tartę, wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec przez około 25 minut do suchego patyczka.
Przyrządzenie masy :
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać śmietany w proszku, wymieszać. Dodać serek mascarpone, wszystko wymieszać delikatnie mikserem, schłodzić.
Przyrządzenie bezy :
W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę . Do masy dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając. Gdy powstanie sztywna, błyszcząca masa dodać sok z cytryny lub ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną. Masę bezową wyłożyć równomiernie na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 C (ja wkładam na najniższym poziomie) Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec przez ok godzinę. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia
Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć schłodzoną masę. Na masę ponakładać obrane, umyte i osuszone porzeczki, na nie pokruszyć ostudzoną bezę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz