Bardzo smaczne, sycące naleśniki z mięsnym farszem. Podane z ulubionym sosem i sałatką idealnie pasują na danie obiadowe.
Składniki na ciasto :
- ok 1l wody najlepiej gazowanej
- 0,5 kg mąki
- 1 jajko
- 3-4 łyżki oleju
- sól
Składniki na farsz :
- 1/2 piersi z kurczaka
- 0,5 kg pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
Składniki na panierkę :
- mąka
- 2 jajka
Dodatkowo :
- olej do smażenia
Przyrządzenie naleśników :
Jajko zmiksować mikserem, dodać wodę, mąkę, olej i sól do smaku, zmiksować na gładką, jednolitą masę (rzadszą niż jak robimy naleśniki na słodko). Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Przyrządzenie farszu :
Pierś umyć, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażać na patelni. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do piersi. Pieczarki dobrze umyć, pokroić drobno i dodać do mięsa z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i papryką, smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek.
Na środek usmażonych naleśników nałożyć farsz, zwinąć w kopertę, obtaczać w mące, następnie w jajku i smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionym sosem lub sałatką.
Smacznego :)
Na pewno obtaczamy w mące a później jajku czy na odwrót :)? Wyglądają pysznie :P
OdpowiedzUsuń