Ciasto te robiłam już parę razy, ale nie miałam jeszcze okazji wstawić je na bloga. Ciasto bardzo smaczne i naprawdę przypomina smak mlecznej kanapki, choć bardziej zbite. Dla miłośników słodkich ciast. Idealne na każdą okazję. Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki.
Składniki na biszkopt kawowy :
- 6 jajek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Składniki na masę :
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 350 g masła
- 2 paczuszki cukru wanilinowego
Składniki na polewę :
- 200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 50 g masła
- 50 g śmietany kremówki
Przyrządzenie ciasta :
Białka ubić na sztywną pianę, dodać pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie okrągła forma o średnicy 32cm). Piec w temperaturze 170ºC przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Przyrządzenie masy :
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć, powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.
Przyrządzenie polewy :
Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku, dodać śmietanę wymieszać do połączenia składników.
Przyrządzenie całości :
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na równe połówki, przełożyć masą. Wierzch ciasta polać lekko przestudzoną polewą. Ozdobić wedle uznania. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem ciasta pozostawić go w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.
Udanych wypieków :)
Ciasto pierwsza klasa ;D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten batonik, więc w formie ciasta też na pewno by mi zasmakował:-)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś to ciasto, bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że ta mleczna kanapka jest dużo smaczniejsza od kupnej! :) Chętnie zjadłabym kawałeczek :)))
OdpowiedzUsuń