Brokuły uwielbiam, na szczęście moje dzieci również. Często serwuję brokuły jako dodatek, ale tym razem chciałam z nich zrobić obiad. Zapieczone z sosem beszamelowym i serem smakują rewelacyjnie i w zupełności wystarczyły na danie obiadowe. Polecam.
Składniki :
- 1-2 świeże brokuły
- sól
- 50 g ser żółtego starkowanego
Składniki na sos beszamelowy :
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przyrządzenie :
Brokuły opłukać, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie około 3-5 minut. Ugotowane przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Przygotowanie sosu :
W rondelku, na wolnym ogniu roztopić masło, dodać mąkę i chwile podsmażyć. Dodać letnie mleko, przyprawy i wolno gotować, ciągle mieszając, aż sos nie zacznie gęstnieć.
Gotowym sosem polać brokuły, posypać serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 180ºC około 20-25 minut do zrumienienia się sera.
Smacznego :)
Brokuły pod beszamelem prezentują się smakowicie. ; )
OdpowiedzUsuńSamo warzywo bardzo lubię.