Ostatnio miałam ogromną ochotę na ciasto z owocami, w domu niestety tylko mrożone maliny, ale starczyły. Wyszło pyszne mięciutkie, delikatne do tego owoce i kruszonka. Ciasto idealne do kawki czy herbatki. Przepis oczywiście znalazłam w blogu "Moje Wypieki" ( najchętnie z tego blogo wszystko bym wyprubowała )
Składniki :
- 200 g masła
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 4 duże jajka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo :
- 600 g dowolnych owoców najlepiej świeże, sezonowe ( używając mrożonych nie należy ich odmrażać prze dodaniem do ciasta i trzeba je oprószyć mąką ziemniaczaną )
Składniki na kruszonkę :
- 150 g mąki
- 100 g masła schłodzonego
- 50 g cukru
Przyrządzenie :
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce.
Przyrządzić kruszonkę :
Wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać nożem, następnie rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką pokryć po całości owoce.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45-55 minut.
Smacznego :)
Bardzo lubię ciasta ucierane, kojarzą mi się z sezonem owocowym:)
OdpowiedzUsuńwlasnie bede robic mam maliny od mamy takie pyszne ze wsi.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszności. ; )
OdpowiedzUsuńCzekam na maliny z ogródka, aby takie coś zrobić!