Jedne z ciasteczek, które najczęściej piekę nie tylko z okazji świat. Są idealnie kruche i delikatne. Pojawiły się już na moim blogu z samego początku jego pisania. Polecam.
Składniki na ciasto :
- 300 g masła
- 130 g cukru
- 4 żółtka
- 400 g mąki
- 2 paczki cukru waniliowego
Dodadkowo :
- dżem dowolnego smaku
- 100 g mielonych orzechów włoskich (można pominąć)
Przygotowanie :
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść. Po zagnieceniu ciasto zwinąć w folię spożywczą i schłodzić przez parę godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. Po schłodzeniu uformować kulki w wielkości małych klusek śląskich, każda kulkę obtoczyć w orzechach i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie małym palcem wydrążyć dziurki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180ºC i piec 15 - 20 minut do zrumienienia się.
Po wystygnięciu, do dziurek nałożyć dżemu.Gęsty dżem podgrzać w mikrofalówce, stanie się on rzadki, ładnie będzie się lał do dziurek i ładnie zastygnie.
Udanych wypieków :)
Bardzo apetyczne ciasteczka i jakie maja ładne dżemowe oczka :D
OdpowiedzUsuń