U mnie ciąg dalszy przetworów, tym razem pomidorki koktajlowe w zalewie octowej. Takie pomidory robiła moja mama z tym, że ze zwykłych pomidorów i w litrowych słoikach, rozchodziły się zaraz po otwarciu słoika. U mnie trochę mniejsze i w mniejszych słoiczkach, zobaczymy czy przypomną mi te mamy:)
- 1/2 kg pomidorów koktajlowych
- 2-3 ząbki czosnku
Składniki na zalewę :
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka gorczycy
Przyrządzenie :
Pomidorki umyć, osuszyć. Czosnek obrać, pokroić w słupki, wyłożyć na dnie wyparzonych słoików. Do słoików włożyć ściśle pomidorki.
Składniki na zalewę zagotować, ostudzić. Ostudzoną zalewą zalać przygotowane słoiczki, do pełna, zamknąć dobrze słoiki. Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą do 2/3 wysokości słoików i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody. Wyjąć, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Polecam:)
hej. czego można użyć zamiast gorczycy?
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne
OdpowiedzUsuń