Śledzie najlepiej smakują mi, jak i mojej rodzini, w zalewie octowej. Dziś chciałam zrobić je inaczej. Szukając przepisów w internecie najardziej spodoał mi się ten przepis, a jest to przepis na śledzia po kaszubsku według Madgy Gesler. Smakuje napradę dobrze, miłośników śledzi napewno zachwyci.
Składniki :
- 1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 30 dkg cebuli
- 3 ziarenka ziela ang.
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 30 dkg cebuli
- 3 ziarenka ziela ang.
- 3 liście laurowe
- parę ziarenek gorczycy
Przyrządzenie :
Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, zielę angielskie i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zmarynują i przejdą smakiem przypraw. W lodówce mogą postać do 3 tygodni.
Smacznego!
Witam, ile to jest 30dkg cebuli? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto jest 30 dkg jakby nie patrzyl zawsze bedzie tyle samo :)
UsuńDokładnie 3 duże cebulę. Przepraszam za pomyłkę:)
Usuń3 średniej wielkości cebule
OdpowiedzUsuńzrobiłam REWELACJA, wspaniały przepis i prosty, zrobiłam też swoją wersję, czyli mniej koncentratu, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka bazylii, starty kiszony ogórek, polecam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPyszne.... Robilam w zeszłym tygodniu i dziś mąż przyniósł kolejne śledzie do zrobienia właśnie z tego przepisu...pysznosci..��
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się, że smakują:)
UsuńCzemu Magda Gessler? Czy nie ma lokalnych autorytetów? Co ona może wiedzeć o śledziu po kaszubsku? Jest z Kaszub?
OdpowiedzUsuń