Tradycyjne, polskie i bardzo lubiane pierniczki. Proste w wykonaniu, ciasto idealne do wykrawania, również dla dzieci. Po upieczeniu są bardzo twarde, potrzebują paru tygodni, żeby zmiękły, dlatego można zacząć już je robić.
Składniki :
- 200 g płynnego miodu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika- łyżkę kakao
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo na lukier :
- 100 g cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Przyrządzenie :
Do miodu dodać przyprawy korzennej, cukier, kakao, jajko, na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać foremkami do katarzynek (ja niestety nie posiadam i użyłam foremek o różnych kształtach). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch pierniczków wodą i piec w temperaturze 190ºC przez 12-15 minut. Wystudzić na kratce.
Z cukru pudru i paru łyżek gorącej wody zrobić rzadki lukier, posmarować nim pierniczki lub przenieść ta czynność gdy pierniczki zmiękną. Mogą również pozostać bez lukrowania lub ozdobić je wedle uznania. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z dodatkiem kawałka jabłka, które należy co parę dni wymieniać (pierniczki potrzebują wilgoci, żeby zmiękły), bądź tez wyjąć pierniki na parę dni przed Świętami na talerz, żeby chłonęły wilgoć z zewnątrz.
Udanych wypieków :)