poniedziałek, 19 maja 2014

Ciasto kokosowe z masą serową i sosem malinowym.

Ciasto kokosowe, masa serowa i pyszny sos malinowy doskonale się komponują. Chociaż za kokosem nie przepadam, te połączenie bardzo mi smakowało. Masa z serka mascarpone i jogurtu jest delikatna, puszysta i nie za słodka, może posłużyć za przełożenie innych ciast czy nawet tortu. Polecam.

 

Składniki na ciasto :

- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 125 g wiórek kokosowych

Składniki na masę :

- 500 g serka mascarpone
- 150 g jogurtu naturalnego 10 %
- 3 łyżki cukru pudru

Składniki na sos z malin:

 - 200 g malin
- 30 g cukru
- 1 opakowanie śmietanfixu (ja pominęłam)

Przyrządzenie ciasta :

Masło razem z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka i dokładnie połączyć mikserem. Na koniec dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z wiórkami kokosowymi. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto powinno być dosyć gęste. Ciasto wyłożyć na okrągłą lub podłużną, średniej wielkości blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez około 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić.

Przyrządzenie masy :

Serek mascarpone wyłożyć do miski, dodać jogurt oraz cukier puder, ubić na puszystą masę. 

Przyrządzenie sosu:

Do malin dodać cukier oraz śmietanfix dokładnie zblendować.

Na wystudzone ciasto wyłożyć gotową masę, na masę nałożyć ozdobnie sos z malin.


Smacznego :)





4 komentarze: