Ulubione ciasto drożdżowe i tym razem babeczki w środku z domowym dżemem truskawkowym, przepyszne.
Polecam.
- 500g mąki
- 100g cukru
- 100g cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 7 g drożdży suchych
- 2 jaja
- 80g masła
- szczypta soli
Dodatkowo :
- ulubiony dżem do wypełnienia babeczek
- jajko do posmarowania
- cukier puder do posypania babeczek lub lukier
Przyrządzenie :
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże, jajka, rozpuszczone, ostudzone masło, sól, ciepłe mleko. Wyrabiać ciasto rękoma około 10 minut. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut. Po tym czasie wyłożyć do wyłożonych papilotami muffinek do połowy. Ponakładać do każdej po łyżce dżemu przykryć każdą ciastem. Babeczki przykryć ściereczką i pozostawić na około 10 minut. Po tym czasie posmarować babeczki roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180ºC i piec przez 15-20 minut.